Julekake: norvegiška kalėdinė duona
Jums reikės
- 296 ml g universalių miltų
- 5 šaukštai sviesto
- 59 ml cukruota citrina
- 1 šaukšteliai kardamonas
- 1 jumbo kiaušinis
- 2 šaukšteliai mielės
- 177 ml razinos
- 0 šaukšteliai druskos
- 2 šaukštai gof cukraus
- 710 ml miltai
- 355 ml pieno
Instrukcijos
- Dubenyje mikrobangų krosnelėje kaitinkite pieną apie 1 minutę. Atidėkite, kad atvėstų iki drungno. Į didelį maišymo dubenį su virtuvės pagalbiniu maišytuvu suberkite baltus viso grūdo miltus, universalius miltus, (atidėti ¼ puodelio miltų) druskos, cukraus, kardamono ir mielių. Tada supilkite pieną, sviestą ir kiaušinius ir gerai išmaišykite iki vientisos tešlos. Mažame dubenyje 2 minutes pakaitinkite ½ puodelio vandens mikrobangų krosnelėje, tada suberkite razinas ir atidėkite 3 minutėms, kad padidėtų. Tada razinas nusausinkite ir atidėkite.
- Į tešlą suberkite razinas ir citriną (jei naudojate) ir vėl minkykite su likusiais universaliais miltais, kad susidarytų vientisa tešla.
- Leiskite pailsėti, uždengtą rankšluosčiu, apie dešimt minučių. Pirmam kilimui: ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus minkykite tešlą iki vientisos ir elastingos masės, apie 8 minutes, tada perkelkite į didelį, lengvai riebalais pateptą dubenį. Pasukite taip, kad aliejus pasidengtų visą tešlos rutulį. Uždenkite rankšluosčiu ir padėkite į šiltą vietą, maždaug 85 laipsnių F, kad pakiltų, kol masė padvigubės. Tai truko apie 90 minučių
- Antram pakėlimui: sumuškite tešlą į apvalų rutulį. Uždenkite jas dešimčiai minučių ir lengvai patepkite kepimo skardas.
- Ant kepimo skardų padėkite apvalų kepalą ir vėl leiskite pakilti šiltoje vietoje, padengtą rankšluosčiais, kol jų masė padvigubės, dar 45 minutes. Antrojo kilimo pabaigoje įkaitinkite orkaitę iki 350 laipsnių F. Kai paruoštą kepti, į nedidelį dubenį įmuškite likusį kiaušinį, tada švelniai aptepkite juo kepalą, stengdamiesi, kad per daug neprispaustumėte tešlos.
- Kepkite apie 45 minutes arba tol, kol duona taps giliai auksinės rudos spalvos, o vidinė temperatūra bus 195 F. Nedelsdami perkelkite į groteles ir atvėsinkite.
Papildoma informacija
Porcijos
8
Gaminimo laikas
225 min