Švediška Limpa (ruginė) duona
Jums reikės
- 3 šaukšteliai aktyvios mielės
- 710 ml duonos miltai
- 59 ml rudas cukrus
- 59 ml močiutės melasa
- 59 ml apelsinų sultys
- 2 šaukštai apelsino žievelė
- 591 ml ruginiai miltai
- 1 Valg druskos
- 59 ml šiltas vanduo
- 296 ml vandens
- 2 šaukštai sviesto
Instrukcijos
- Dideliame dubenyje sumaišykite rudąjį cukrų, melasą, druską ir sviestą.
- Viršų užpilkite verdančiu vandeniu ir maišykite, kol cukrus ištirps.
- Pabarstykite mieles ant 1/4 puodelio šilto vandens. Išmaišykite ir atidėkite į šalį, kad susidarytų putos. Į rudojo cukraus mišinį įmaišykite ruginius miltus. Įmaišykite mieles, apelsinų sultis ir apelsino žievelę. Maišytuvu ant vidutinės temperatūros ir tešlos kabliu įmaišykite tiek duonos miltų, kad susidarytų minkšta tešla. Minkykite 5–8 minutes mašina arba 10–15 minučių rankomis. Tešla bus šiek tiek lipni ir atrodys lyg Play-Do. Aš dažniausiai nustoju minkyti, kai tešla atrodo kaip tavo ausies spenelis. Sutepkite didelį dubenį.
- Sudėkite tešlą į dubenį, sutepkite viršų ir uždenkite švariu rankšluosčiu.
- Leiskite pakilti šiltoje (100 F) vietoje 2 valandas arba tol, kol padvigubės. Tešlą permuškite žemyn. Padalinkite per pusę ir leiskite pailsėti 10 minučių. Suformuokite ovalus ir padėkite ant riebalais išteptos kepimo skardos. Nupjaukite viršūnes. Uždenkite ir leiskite pakilti 1 1/2 valandos arba tol, kol jos dydis ne visai padvigubės. Įkaitinkite orkaitę iki 375 F.
Papildoma informacija
Porcijos
16
Gaminimo laikas
270 min